Окружно такмичење из програмирања
7. марта 2023.
Општинско такмичење из технике и технологије
10. марта 2023.

Вулкани и земљотреси

Ове недеље у школи је одржана едукативно – креативна радионица под називом ”Вулкани и земљотреси”. Радионицу је осмислила и организовала за ученике петог разреда наставница географије  Милица Иванковић. Пажљиво ослушкујући која то питања муче петаке ових дана, о чему размишљају, али и до којих информација долазе ових дана, дошли смо до сазнања да су недавна дешавања у Турској и Сирији утицала и на њих и да су били помало забринути у вези са питањем ” Прети ли нама у Србији опасност од земљотреса и вулкана?” … Постављали су многобројна питања, али и износили информације које су чули на телевизији, од својих родитеља, друштвених мрежа… Занимало их је да ли су те информације истините и да ли и нама прети опасност, да ли постоје услови да се тако нешто догоди у блиској будућности на нашем простору… Радионицу је чинио теоријски део у виду анимиране презентације и практичног дела у виду израде школског паноа. Фотографије паноа можете погледати у наставку.

Ученици петог разреда су имали прилику да сазнају најважније информације о вулканима и земљотресима у току лекције на школском часу, али и да примене стечено знање током израде модела вулкана у виду домаћег задатка чије фотографије можете погледати у наставку.

Међутим, радионица је  допринела томе да ученици сазнају нове додатне информације о земљотресима и вулканима, да добију одговоре на своја питања, да науче које су области најугроженије што се тиче вулкана и земљотреса и зашто, шта је Ватрени појас Пацифика и зашто је баш он дом највећих вулканских ерупција и најснажнијих земљотреса, да ли на територији Србије има вулкана или их је било у прошлости, да ли су у Србији могући земљотреси који су погодили државе  Турску и Сирију, али и да сазнају како да се заштите од земљотреса уколико се ипак догоди.  Осим едукацији, радионица је допринела и креативности, цртању, осмишљавању, предлагању идеја и ослобађању од страха и стидљивости  изношења истих, али и бољој комуникацији, сарадњи и дружењу са другарима из одељења. До неке нове радионице, довиђења!